6 pontos lista az angol tanár kiválasztásához

6 pont az angol tanár választásához

Azt fontolgatod, hogy angol tanár segítségével magánórákon kezdenél tanulni?

Jó gondolat!

Itt egy ellenőrzőlista, hogy mit várj el tőle, hogy jó eredményt érj el. Az angol tanár jó nyelvtudását alapnak vettem. 🙂

 

1. Az angol tanár tudja meg a célodat a nyelvvel kapcsolatban

Nem azért tanulsz, mert nincs jobb dolgod. Ha van vele célod, mert eljuttat egy állapotba, amit szeretnél, akkor az kb. megötszörözi a sebességed. A tanár derítse ki, mi a te egyéni célod az angollal!

  • A munkahelyed szeretnél magabiztosan beszélni a kollégákkal, partnerekkel?
  • Szeretnél világot látni, és utazáskor jókat beszélgetni?
  • Leveleket és kimutatásokat kellene pontosan megfogalmazni?
  • Külföldre költöznél, és munkát vállalnál?

Sok cél lehet. Az, hogy Te miért tanulod az angolt, az a te célod. És egy jó cél olyan, hogy könnyen el lehet dönteni, hogy elérted-e, vagy nem. Kipipálható. A tanároddal keressétek meg, és tisztázzátok a célodat. Mert utána tudni fogod, hogy haladsz-e felé.

 

2. Segítsen megérteni mindent

Még a suliban belénk vertek egy rossz elképzelést. Azt, hogy ha valamit nem értesz, akkor arról te tehetsz. És a felfogóképességeddel van a baj. Ez nem igaz.

A megértés lényege abból áll, hogy felfogod azt a gondolatot, amiről szó van, és hozzákapcsolod már meglévő adatokhoz a fejedben. Annak az érzésnek kell eltöltenie, hogy egyszerűbbé válnak a dolgok. Nagyon fontos igazság az, hogy ha valamit értesz, akkor tudsz cselekedni.

Pl.: valaki azt mondja neked: “Please, give me the towel.”

Ha nem érted, akkor nem csinálod meg, amit kért. Ha érted, odaadod neki a törölközőt.

Egy jó tanár látja rajtad, hogy elérted-e ezt az állapotot, és érted-e, amiről épp szó van, és jól érzed-e magad a dologgal. Ha nem így van, akkor segít, és annyiféleképpen magyarázza el a dolgot, ahányféleképpen csak kell. És persze lemegy az alapokig (a szavakig, jelekig) hogy mit nem érthetsz, és akkor mentek tovább, ha tényleg érted. Erre a mi angol óránkon külön technológia van.

 

3. Az angol tanár legyen türelmes

A türelem érdekes dolog. Valahogy érzed, hogy a másik még jól érzi-e magát beszélgetés közben, még ha ötödször mondja is el ugyanazt. Vagy már kezd-e lilulni az arca, csak próbálja türtőztetni magát, nehogy leüvöltse a fejed. Láttunk gyerekkorunkban ilyen tanárokat, ugye? És mi az önkéntelen reakciód, ha a másik ilyen?

A visszahúzódás. Hogy oké, akkor inkább hagyjuk a témát…

Csakhogy ez nem megértés, ez nem megtanulás, és ebből nem lesz tudás. Figyelj arra, hogy a tanárod legyen veled türelmes, és addig vegyetek egy anyagot, amíg tényleg betonbiztosnak nem érzed. Lehet, hogy te unod el egy kicsit, de a tanuláshoz kitartás kell.

 

ertheto-angol-beszed-tanar

4. Az angol tanár legyen jó edző

Egy edző nem ugorja meg helyetted a lécet, és nem játszik helyetted a pályán. Ugyanígy, ha egy tanár nem tudja megvárni, amíg te magad rájössz egy feladat megoldására, vagy amíg összeraksz egy angol mondatot, akkor az nem segít neked.

A gyakorlást nem viccből találták ki. Egy jó oktatás kb. 20% elméleti részből, és 80% gyakorlásból áll. A gyakorlás fogja megadni azt a stabilitást amivel el mersz indulni önállóan problémákat megoldani. Nem lesz gond pl. valakit útbaigazítani az utcán.

És ekkor lehet tovább haladni a következő, bonyolultabb anyagrész felé. Ami így könnyűnek fog tűnni.

 

5. Az angol tanárod soha ne értékeljen le, semmilyen módon

Mi az a leértékelés? Egy olyan jelzés, vagy tett valakitől, aminek a célja csakis az, hogy kevésbé képesnek, gyengébbnek, ügyetlenebbnek, és butábbnak érezd magad. Itt egyébként már foglalkoztunk vele.

Tettek valaha a suliban egy tantárgyból a rosszabb csoportba? Több angol tanulóm mesélte, hogy angolból a rosszabb csoportba kerültek. Hogy ne akadályozzák a jól haladókat. Ez szerinted hogyan érintette azt az elképzelésüket, hogy jól fognak tudni angolul? Kb. a sárba döngölte.

Társadalmunkban a leértékelés elég megszokott dolog, és aki sok leértékeléssel találkozik, az egyrészt nem érzi jól magát, másrészt már nem is nagyon veszi észre ezeket. Korán kezdődnek, sokszor a szülőkkel, óvodai csoporttársakkal: gúnyolódás, kinevetés, büntetés, stb.

“Hülye vagy fiam, és az is maradsz!”

“Nézzétek már a Petikét, milyen nagy feje van! Höhöhöhö!…”

“Hát, ez neked nehezebben megy, mert nincs nyelvérzéked.”

“Kedves tanárnő, a lányom nem túl éleselméjű, de azért ki tudna hozni belőle valamit?”

“Fiam ülj le, ez egyes.”

stb., stb.,

Na most. Ezt kapjuk egész életünk során. Ha egy ilyesmit hallasz, két dolgot tehetsz. Egyetértesz, vagy nem értesz egyet. Ha egyetértesz vele, akkor abból lesz az, hogy felnőtt korodban nehezen fog menni az angol, és azt mondod, amit neked mondtak: “Nincs nyelvérzékem.” “Én ehhez nem vagyok elég okos.” “A kiejtésem mindig is csapnivaló volt és lesz.”

Az iskolai tanáraidat nem választhattad meg. A magántanárodnál viszont figyelj oda, hogy ha a legkisebb ilyen megjegyzést is kapod, amiről érzel, hogy csökkenti a képességedet, vagy a kedvedet arra, hogy angolul tanulj, akkor szólj, hogy nem oké. Ha rosszul reagál, akkor döntsd el, hogy maradsz-e, vagy nem. De sok kedved úgysem lesz oda járni hosszú távon.

Miért fejtettem ki ezt a részt ilyen hosszan? Mert egy-két ilyen megjegyzés az egész témakörtől elveheti a kedved. Pedig lehet, hogy egy jó tanárnál simán megtanulhattál volna angolul. A hiba nem benned van.

 

6. Minden órán érezd a haladást, és hogy többet tudsz

A tanulás, főleg, amikor fizetsz érte, legyen célirányos. Ha több óra után is bizonytalan vagy, hogy az a tanfolyam most jó lesz-e neked, akkor a válasz egyszerű: nem. Ami az órán van, azt értsd meg ott, és gyakoroljátok be az órán, úgy, hogy otthon már csak gyakorolni kelljen, hogy 100%-ig stabil legyen.

Azért kell otthon is gyakorolni, mert az egy tanártól független környezet, ahol a megtanult dolgoknak belőled kell jól kijönni. Ez egy jó ellenőrzése is annak, hogy tényleg megértetted-e az anyagot.

Egy olyan tanfolyam, ahol elveszted a fonalat, és csak halmozod a meg nem értéseket, nem fogja segíteni a tudásod. Ahelyett, hogy tisztulna a kép, csak növeled a káoszt. Sokkal jobb, ha egy kis témakört tudsz, de azt magabiztosan, mintha sok témakörről hallottál volna, és nem mersz megszólalni, mert ötleted nincs, hogyan kéne használni.

 

Nekem ezek a standardjaim, és a tanulóim visszajelzései alapján 99%-ban sikerült is ennek megfelelnem.

Ha úgy gondolod, hogy kipróbálnál egy ilyen angol órát, akkor kattints ide:

Angol beszéd érthetően

 

Kihagytam valamit a listáról? Neked más fontos egy angol tanárnál? Írd meg nekünk kommentben!

Leave a Reply