Az Angol Igeidő Térkép használata

Örülök, hogy letöltötted az Angol Igeidő Térképet!

Ha még nem tetted meg, itt töltheted le:Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogyan tudod a legjobban használni.

Mi is ez az Angol Igeidő Térkép?

Aki elkezd angolul tanulni, óhatatlanul belefut abba a gondba, hogy a magyar nyelvtől eltérően nem csak 3 igeidő létezik, amivel a múltban, jelenben és jövőben történő cselekvéseket és létezéseket lehet kifejezni, hanem 12 igeidő, plusz egy-két extra.

És lehet, hogy eleinte még érthető a dolog, amíg az igeidők külön tényleges idősíkban vannak (Egyszerű Jelen, Egyszerű Múlt, Egyszerű Jövő), de ahogy egy valós időre már több igeidő lehetőség jut, mert pl. hozzájön a Folyamatos Jelen, egyre könnyebb összekeveredni. A tanulóim közül legtöbben a Befejezett Jelennél vesztették el végleg a fonalat.

Ez nem azt jelenti, hogy fogalmuk nincs, hogy melyik igeidő micsoda, egyszerűen csak a hétköznapi beszédben nem tudják, hogy egy adott szituációban melyiket válasszák. Azaz a gondolatukhoz, amit kifejeznének, melyik igeidő passzol a legjobban.

Ebben segít az Angol Igeidő Térkép.

Elvezet téged, hogy kifejezd a gondolatot, amit szeretnél.

Hogyan működik az Angol Igeidő Térkép?

Ez a térkép nem abszolút kezdőknek való. Nem fogja neked részletesen elmagyarázni, sem megtanítani az igeidőket.

Ez egyszerűen abban segít, hogy amikor megfogalmaznál egy gondolatot, el tudd dönteni, hogy a tartalma alapján melyik igeidő illik hozzá legjobban.

Egyszerűen fogj egy gondolatot, amit kifejeznél, pl. “Minden reggel futok a parkban.”, indulj el a Start mezőtől, és minden elágazásnál, válaszd ki, melyik illik jobban a gondolatodhoz.

Pl. egyszeri cselekvés vagy rendszeres? A példánknál maradva: “minden reggel”, tehát rendszeres. A választások végén eljutsz egy igeidő megoldáshoz, és azt használva megfogalmazhatod a gondolatot.

Mindig az egyszerűbb megoldást válaszd! Van olyan választás például, ahol eldöntheted, hogy hangsúlyozod a folyamatosságot, vagy nem. Ez alapján tudsz dönteni az egyszerű vagy a folyamatos forma között. Nem feltétlenül van “helyes” megoldás, melyiket használd, inkább arra figyelj, hogy Te mit szeretnél kifejezni.

Ez a térkép mindent tartalmaz? Éz csak ezek a lehetséges változatok?

A térképben mindegyik igeidőt megtalálod, legalább egy jelentéssel. De van, amelyiknek több jelentését és felhasználási módját is tartalmazza. A Befejezett Jelenhez pl. háromféleképpen is eljuthatsz. Ettől függetlenül azért nem teljes, hanem inkább a fontosabb használati formákat, lehetőségeket adja meg.

És persze felmerül a kérdés, hogy mindegyik igeidő ugyanolyan fontos-e? Pl. egy Folyamatos Befejezett Jövő időt használnak-e az angolok bármikor is? Nem feltétlenül. Viszont elhelyeztem a térképben a legritkább igeidőket is, hogy te is el tudd helyezni a többihez képest, legyen lehetőséged használni, ha kedved támad, és legyen egy elképzelésed, mire való.

Remélem, sikerrel tudod használni a térképet, és csökkenti az igeidők zűrzavarát.

Fontos a véleményed

Segített az Angol Igeidő Térkép?

Nagyon örülnék egy visszajelzésnek, hogy hogyan és mire tudtad használni.

És ha van bármilyen kérdésed, javaslatod, akkor oszd meg velünk a kommentekben.