Az angol kommunikáció elemei és buktatói

Az angol kommunikáció sok embernek probléma. A legtöbb tanulóm azzal keres fel, hogy sokat tanult már, de nem áll össze a dolog, hogy kényelmesen beszélgessen. Mik az angol kommunikáció részei? Hogyan építsd fel, és hogyan irányítsd a kommunikációdat? És milyen buktatói vannak, amiket jó elkerülni?

Sok ember érzi azt, hogy nem tud könnyen beszélgetni angolul. Meg kéne szólalni egy angol vagy egy külföldi ember társaságában, de valahogy nem megy.

Ennek egyik oldalról lehet oka az, hogy technikailag nem megy jól az angol. Esetleg még túl kevés szót ismersz, kevés megoldást arra, hogy hogyan fejezd ki magad.

Nincsenek meg stabilan olyan alap dolgok, mint a számok, idő kifejezése, a hely pontos kifejezése. Vagy lehet, hogy kevés olyan szót, szófordulatot ismersz, ami hétköznapi cselekvéseket ír le.

Ezen a további tanulás és főként a gyakorlás tud segíteni.

De mi van akkor, ha úgy érzed, valamilyen szinten már tudsz, esetleg írásban jól megy az angol, megszólalni mégis nehéz?

Lehet, hogy magával a kommunikációval van gondod, akár már magyar nyelven is?

 • Mennyire könnyen elegyedsz beszédbe egy ismeretlennel?
 • Milyen szívesen csacsogsz?
 • Mennyire érdekelnek az emberek?
 • Mennyire esik nehezedre elintézni valamit, amihez pl. egy ügyfélszolgálatos segítsége, jóindulata is szükséges lenne?

Ez mind mutatja, hogy ha technikailag jól tudnál angolul, mennyire jól menne a tényleges beszélgetés. Egy külföldi emberrel beszélni csak annyira lehet könnyű, mint amennyire egy magyarral tudnál. És itt magával a kommunikációs képességekkel lehet gond, nem feltétlenül az angol szinteddel.

A magyar kommunikációs képességeid meghatározzák az angolt is

Mi is az a kommunikáció?

A kommunikáció gyakorlatilag annyi, hogy egy ember a fejében lévő képet úgy adja át valaki másnak, hogy pontosan ugyanaz a kép jelenjen meg az ő fejében. Ezt a képet ne egy fotóként képzeld el, hanem 3 dimenziós, színes, szagos mozgóképként.

Ilyen képeket tárolunk el a világról, ezekkel gondolkozunk, ilyen képekre emlékezünk, ha régebbi eseményeket figyelünk, és ilyen képeket alkotunk a képzeletünkkel, amikor a jövőt tervezgetjük.

Bizonyos képeket átküldhetünk másmilyen kommunikációval is: testbeszéddel, arckifejezéssel, de ezek nem igazán tartoznak az angol nyelvtanulás témakörébe, ezért foglalkozzunk a beszéddel.

A beszéd során a képet a nyelv segítségével átküldve a másik személynek az ő fejében is megjelenhet ugyanez a kép. Ekkor történik a megértés. Most már mindkettőtök fejében ugyanaz a kép van.

Amitől kellemes lesz a kommunikáció: a nyugtázás

Akkor lesz kellemes a kommunikáció, ha ő erről küld egy visszajelzést neked, hogy felfogta. Mondhatja, hogy „Oké.” „Köszönöm.” „Rendben.” stb., vagy biccenthet a fejével, vagy bármi más. Pl.:

A: Szép az idő.
B: Igen.

A: De hosszú sor áll a bank előtt!
B: Aha.

Egyfajta gondolatkép lehet az is, amikor megkérsz valakit valamire, vagy kérdezel valamit. Azt is meg kell érteni, azaz meg kell jelennie ugyanannak a képnek a fejedben pontosan ahhoz, hogy meg lehessen tenni, vagy válaszolni lehessen rá.

A: Van itt a közelben egy éjjel-nappali?
B: Igen, menjen arrafelé 2 háztömböt, és ott van jobbra.

A: Kérem, adja ide a zöld tollat!
B: Tessék. – és odaadja.

A válasszal, vagy a visszajelzéssel, nyugtázással van egy lezárt oda-vissza kör, és mindenki elégedett. Ennél még eggyel jobb, hogyha most a másik küld egy vissza egy gondolatképet, és innen érkezik egy nyugtázás.

A: Szia! De rég láttalak. Hogy vagy? A -> B kommunikáció
B: Köszönöm jól. B -> A válasz/nyugtázás
B: És veled mi van mostanában? B -> A kommunikáció
A: Nálunk is minden oké. A -> B válasz/nyugtázás

C: Meg tudná mondani, mennyi az idő? komm.
D: Igen. nyugtázás
D: Háromnegyed öt. komm.
C: Köszönöm. nyugtázás

Ha valakivel jót beszélgettél, akkor abban sok szóbeli, vagy testbeszéd jellegű nyugtázás volt, ezért érezted, hogy figyel rád.

Tehát, ha nem igazán szokásod, akkor már azzal nagymértékben javíthatod a kommunikációdat, ha küldesz egy nyugtázást arról, hogy fogadtad, amit mondtak neked.

Az angol ugyanígy működik

A kommunikáció ugyanilyen elveken működne angolban is. Tehát a fejben lévő gondolatképnek bizonyos elemeit kellene megnevezni angolul, megnevezni a köztük lévő kapcsolatokat, és kerek, lezárt egésszé felépíteni.

Egy ilyen teljes gondolat összerakva szavakból lenne egy mondat. Ez a technikai rész, amit lehet tanulni és gyakorolni papíron, feladatokkal.

A mondatot viszont egy kommunikációs helyzetben el kéne mondani valakinek, választ kéne rá kapni, és egy kellemes beszélgetéssé fejleszteni.

Az angol óráimon segítek felépíteni egy ilyen helyzetet, és minden órán oda-vissza kommunikációval gyakorlunk.

De nézzük, ha egyedül gyakorolsz, hogyan építsd fel lépésről lépésre a kommunikációs helyzetet, hogyan irányítsd, és milyen buktatókra figyelj.

A kommunikáció felépítése

Láttuk, hogy az ideális helyzet az, hogy 2 ember egy bizonyos beszélgetési távolságban oda-vissza küldözget képeket egymásnak az adott nyelv segítségével. Mi az az alapvető dolog, ami ahhoz kell, hogy felépítsd fel ezt a helyzetet?

Nincs kivel beszélgetni – avagy “Nem ismerek senkit! :(“

Ahhoz, hogy egyáltalán olyan helyzet kialakuljon, hogy beszélgess valakivel, kellene valaki más, aki tud angolul. Ez eléggé egyértelműnek tűnik. Tehát kell egy másik személy, akivel oda-vissza kommunikációt tudsz folytatni. Egy idegennel beszédhelyzetet kialakítani már magyarul is nehézséget tud okozni, ezért ezt akár magyarul is gyakorolhatod.

Azt ugye leszögezhetjük, hogy fizikailag sok ember vesz minket körül. Tömegközlekedés, város, munkahely, iskola: sok ember van a környezetünkben. Ahhoz, hogy valakivel beszélgetni kezdj, bizonyos szintű érdeklődésre van szükséged.

Nem arra gondolok, hogy érdeklődj meg tőle valamit, hanem hogy érdekeljen ővele kapcsolatban valami. Ez inkább egy felvett lelkiállapot. Érdeklődés.

Ehhez találnod kell rajta valamit, ami szimpatikus, vagy amivel egyet tudsz érteni:

 • Olyan könyvet olvas, amit ismersz.
 • A körömlakkja színe olyan, amit régóta keresel.
 • Jó illatú croissant-t majszol.
 • Tele van a táskája cuccokkal, és ez eszedbe juttatja, amikor iskolás korodban majd leszakadt a vállad.

Szóval ez bármi lehet. Figyeld az embereket, és ha valaki kicsit is szimpatikus, akkor keress rajta, vagy vele kapcsolatban ilyesmit. Ez fog egy olyan alaphelyzetet teremteni benned, hogy lesz egy apropód, hogy miért szólítsd meg.

Indítsd el a beszélgetést: hívd fel magadra a figyelmet

Ha megvan benned az alaphelyzet, akkor ahhoz, hogy kialakuljon a kommunikáció, el kellene indítanod valamiféle beszélgetést.

Mert persze a beszélgetéshez várhatunk egy isteni alkalomra, amikor egy csoda folytán a másik fél hozzád fordul, és azt modja, hogy
„Szimpatikus vagy, beszélgessünk már!”

De ennek valószínűleg kicsi az esélye. Vedd kezedbe a dolgot, és te kezdd el a beszélgetést! Még ez is olyan lépés, amit gyakorolhatsz magyarul.

Mondd el, amit úgy találtál, hogy szimpatikussá teszi őt a szemedben. Amivel egyet tudsz érteni, vagy olyasmi, amihez értesz és érdekel.

 • „Szia, tök jó könyvet olvasol, nekem is tetszett.”
 • „Ne haragudj, megkérdezhetem, hol vetted ezt a körömlakkot? Már régóta  keresek ilyet.”
 • „Azta, milyen jó túracipő. Sokat túrázik?”

Ez csak pár ötlet, te biztos ki tudsz találni jobbat a helyzetnek megfelelően.

Csak egyszerűen

Nem kell túlgondolni. Nem fog rólad gondolni a másik semmit, csak amit te teszel oda magadban. Ha barátságosan megszólítod, akkor nem fogja tolakodásnak venni, nem fog elküldeni a fenébe.

Ha pedig igen, (mert bármi előfordulhat), akkor tudd, hogy nem veled van a baj. Valószínű ő összekever téged valakivel a múltjából. És akkor ő nincs is igazából ott. Tehát amúgy sem tudnál vele igazán beszélgetni.

Ha angolul szeretnéd ezt gyakorolni egy külföldivel, akkor könnyebb lehet témát találni. Ha Magyarországon találkozol valakivel, aki külföldi, akkor képzeld magad a helyébe: Valószínű olyan ember, aki kommunikatívabb az átlagnál.

Nem punnyad a saját országában, hanem elment egy messzebbi helyre. És ahhoz hogy itt legyen, sok kommunikációra volt már szüksége.

Tehát lehet, hogy kevesebb a kapcsolódási pont vele (más iskola, más szokások). Ugyanakkor több olyan dolog van, amire nyitottabb lehet.

 • Milyennek találja a várost, ahol találkoztok?
 • Mióta van itt?
 • Milyen volt az utazása?
 • Szeret-e itt lenni?
 • Talált-e olyan embereket, akikkel jól kijön?
 • Mi a különbség aközött, ahogy itt élnek és ahogy náluk?

Sok ilyen témával elkezdheted a beszélgetést, és kialakíthattok egy jó kommunikációt.

Ha nem érted, amit a partnered mond – szövegértés gyakorlása angolul

A kommunikációt nehezítheti, ha nem érted, ahogy egy külföldi beszél angolul. Ez is akadályozhat téged abban, hogy szívesen beszélgess.

Egy tanult angolt sokkal könnyebb megérteni, mint egy brit, ausztrál, vagy amerikai embert, és ő is valószínű úgy fog érezni, mint te, hogy egy idegen nyelvet használ. Ilyen emberekkel könnyebb az elején gyakorolni.

Az angol emberek megértéséhez azt a képességedet kell javítanod, hogy értsd a hallott szöveget. Ezt egyedül is tudod fejleszteni, ebben a cikkemben írok hozzá technikákat.

Ami lefáraszt, és amitől menekülnél: túl sok beszéd egy irányba

Volt már olyan, hogy egy dolgot kérdeztél valakitől, és ő elkezdte önteni rád a dolgokat, és csak beszélt és beszélt? Te próbáltál figyelni, de elvesztetted a fonalat, csak bólogattál, és egy idő után már azt kerested, hogyan menekülj?

Elmondom, ez nem volt valódi kommunikáció. Mert ő abszolút nem arra figyelt, hogy átment-e neked, amilyen gondolatképet küldött, hanem kényszeresen csak jött-jött belőle a szó.

Ez egyirányú kommunikációt eredményez. Csak az egyik irányba áramlik, és egy idő után mindkét részt vevő rosszul érzi magát.

Aki sokat beszél azért, mert nem érti, miért nem szeretnek vele beszélgetni az emberek. Aki meg hallgatja azért, mert egy idő után totál összenyomva érzi magát. Úgy érezheti, teljesen leszívták az energiáit, és szabadulni próbál.

Az sem jó, ha az egyik fél folyamatosan csak kérdez. Ez is egyirányúvá teszi a beszélgetést. Egyre inkább egy vallatáshoz fog hasonlítani, ami megint csak kellemetlen.

Ez fontos elem, és az angol óráimon a tanulók szeretik, hogy már a próbaórán megvalósítjuk a kiegyensúlyozott oda-vissza beszélgetést.

Ha ezt aq túl sok egyirányú áramlást felismered, akkor tudod úgy irányítani a beszélgetést, hogy kényelmes maradjon.

Keresd a közös témát

Tudj kérdezni, ezzel tudod egy bizonyos témánál tartani a beszélgetést!

És néha ossz meg magadról is valamit, hogy ne legyél totál idegen. Mondj érdekes sztorit, ami veled megesett, ahhoz hasonlóan, amit ő mesélt.

Figyeld, hogy mi az, amiről szívesen beszélget, mert felcsillan a szeme, amikor az kerül szóba. Ha arról beszélteted, jól fogja érezni magát. De ezt csak akkor érdemes csinálnod, ha téged is érdekel a téma.

Pl. ha boldogan mesél a fociról, de téged a hideg kiráz tőle, akkor nem fogod jó beszélgetésnek érezni. Akkor keress más témát. Biztos, hogy lesz olyan, ami mindkettőtöket érdekel.

Ha ilyen témáról beszélgettek, akkor sokkal szimpatikusabbnak fogod találni a másikat, és talán még azt is megbocsátod neki, hogy fociőrült. 🙂

A beszélgetés lezárása

És persze egyszer véget kell érnie a beszélgetésnek.

Ha nem tudod kényelmesen lezárni, és elköszönni akármikor, amikor csak akarod, akkor megint csak nem érzed úgy, hogy tudnád irányítani, ezért nem is beszélgetsz emberekkel olyan szívesen.

Itt az a trükk, hogy amikor kisebb szünetet tart, akkor nyomatékosabban nyugtázol. Határozottan a tudomására hozod, hogy értetted, amit mond. És akár máskor beszélhettek is róla még, de most szeretnéd valamiért befejezni a beszélgetést.

Mondhatod pl., hogy nagyon sok dolgot kell még elintézned, találkozód lesz, megy a vonatod, stb. Az a jó, ha igaz, amit mondasz, mert érezhető, ha nem. Néha az is elég, ha annyit mondasz, menned kell.

A lényeg, hogy ha az értésére hozod, hogy átjött neked, amit mondott, és nem vagy közben türelmetlen, bosszús, hanem fenntartod azt az érdeklődő szintet, ahogy elkezdtél beszélgetni, akkor nem fog megsértődni.

Inkább örülni fog, hogy őszinte voltál, és nem hallgattad úgy, hogy fejben már mondjuk az ebédet tervezgetted, vagy magadban bosszankodtál, hogy menned kéne.

A lényeg, hogy kezdj el kommunikálni!

Ezeken kívül persze még sok finomabb pontja lehet annak, hogyan kommunikálj valakivel kényelmesen, de ha ez a néhány alap pont megvan, akkor már nekiindulhatsz annak, hogy angolul társalogj valakivel, aki érdekes számodra.

Nézd át, melyiket szoktad alkalmazni a kommunikációd során, és melyiken lenne még mit csiszolni. És ha találsz valamit, ami nem optimális, kezdj el javítani rajta!

Magyarul vagy angolul, a lényeg az, hogy kommunikálj többet, és tapasztalni fogod, hogy egyre jobb leszel.

Találd meg a partnereket, akivel tudsz kényelmesen kommunikálni, és hagyd nyugodtan azokat, akikkel nem érzed jól magad.

Az online óráimon élő szóban építjük fel a kommunikáció részeit, ami a gyakorlások során beivódik, és automatikus lesz.

Jelentkezz itt az ingyenes online próbaórámra! >>>

Könnyed angoltanulást kívánok!

Friedmann Márton

Leave a Reply