Hogyan indulj el a jó angol szövegértés felé?

angol szövegértés hanganyag segítségével
 • Ebben a cikkben megnézzük, mik okozzák a tényleges nehézséget a hallás utáni angol szövegértés során.
 • Bemutatok néhány anyagot, amit használhatsz, és el tudsz indulni a gyakorlással.
 • Ezután megismerhetsz egy módszert, amivel több lépcsőn keresztül, alaposan fel tudod fejleszteni a hallás utáni szövegértésed.

A tanulóim sokszor elkeserednek, ha élő angol nyelvet hallanak feliratos filmek nézése közben, vagy ha angol nyelvleckében hallgatnak angol szöveget.

Az élő angol beszéd gyors, és első hallásra köszönő viszonyban sincs azzal, ahogy szövegként leírnák.

Sokunknak az jelentette az angol szöveg hallgatását, és a felkészülést a nyelvvizsgára is, hogy angol tanárunk betette a kazettát a magnóba, és egy recsegős hang egy érthetetlen szöveget elmondott angolul, és az akár kínai is lehetett volna.

Ez volt az akkori technika, és több volt, mint a semmi, de ennél van sokkal hatékonyabb módszer is a hanganyagok önálló feldolgozására. De mielőtt ezt megismernénk, nézzük meg, mi nehezíti a szövegértést.

Mik a legjellemzőbb pontok, ahol nehézséget tapasztalhatsz az angol szövegértés során?

A szavak kiejtése

Haladjunk a kicsiktől a nagyobb egységek felé. Az első nehézség az angol szövegértés során a szavak szintjén jelentkezik. Ha egy szó helyes kiejtését nem ismered, nem is tudod pontosan hogy ejtik, netán rossz kiejtéssel tanultad meg, akkor nem fogod felismerni, amikor külföldiek mondják, mert azt akiejtést keresed, ahogy te ismered.

 • Gyakori eset: az are és our szavakat az angol pontosan ugyanúgy ejti ki: [aa] vagy [aar]. De mi hajlamosak vagyunk kb. így ejteni are = [ár], our = [our].
  • You are my best friend. = [Jú ár máj besztfrend.]
  • This is our TV. = [Disz iz our tíví.]

Na most, ha te is [our]-nak ejted az our szót, akkor ha azt hallod, hogy [aar kaariz et döszíszájd], akkor mi jelenik meg a fejedben? (olvasd el magadnak hangosan, magyar kiejtéssel.)

Könnyen lehet, hogy ez: Are car is at the seaside.

És ez azonnal összekavar téged, mert ennek nincs értelme.

Úgy már van, hogy Our car is at the seaside. (Az autónk a tengerparton van.)

Szavakból mondatok

A következő szint, ahol egy másik problémaforrás, jelenik meg, amikor a mondatok létrehozásakor a külön írt szavakat egymáshoz kötik, nem egyenként ejtik ki. És ilyenkor a szavak is sokszor megváltoznak. Néhány gyakori példa:

 • azt, hogy one of us úgy ejtik ki, hogy [vanovász]. A szavakat egyben ejtik ki, és az of szóból simán [ov] lesz.
 • a for legtöbbször csak [fo], vagy [fö](főleg a briteknél) – The money is for poor children. – [Dömáni is fo púö csildrön.] (Mókásan néz ki, tudom, de ez a legjobb közelítés a kiejtésre.)
 • Jimmy and Peter are at the station. kb így fog hangzani: [Dzsimi end Pítör aretdösztésn.] És mivel a hangsúly az at-en lesz, nagyon könnyű azt, hogy are at, arrived-nek vagy valami hasonlónak érteni, aminek megint nem lenne értelme.

Miért nem áll össze a szöveg?

A szöveg szintjén a hanganyagok nehézsége egy következő lényeges kérdés. Milyen bonyolultságú szöveg az, ami már angolosan hangzik, de még érted? Ezt kezdőként nehéz belőni.

A hallott szöveg nehézsége nem feltétlenül függ össze a szöveg írott formájának nyelvtani szintjével.

Ugyanakkor, és ez a másik véglet, vannak olyan nagyon egyszerű nyelvtanú angol szövegek, amit leírva minden gond nélkül értenél, amikor viszont londoni kiejtéssel hallod az utcán, már elvéreznél, hogy megértsd.Sokszor hallom a tanulóimtól szövegértés gyakorlás közben: “Úristen! Ez ilyen egyszerű? Nem lehet, hogy ezt mondja! Hogy lehet ezt így kiejteni??!!”

A YouTube nagyon hasznos, de a legtöbb kezdő (Starter, Beginner) gyakorló videó sajnos pont ilyen. Rosszul érzed magad, mert valójában egyszerűnek tűnnek, de mégsem érted őket. Valójában nem eléggé egyszerűek az induláshoz és a gyakorláshoz.

Ha pedig egyszerű szöveg helyett rögtön a hírcsatornákkal kezdesz (BBC, CNN, Financial News), vagy TV-sorozatokkal, az meg kb olyan, mintha egy kartempót éppen tanuló úszó menne megnyerni az Európa Bajnokságot. Nagyon nehéz dolgod lesz.

Ebben a cikkemben ajánlok néhány jó videó sorozatot, amivel tanulhatsz:

4+1 kedvenc angol videó sorozatom a szövegértés fejlesztésére

Tehát a nyelvtani bonyolultság nem ad elég támpontot ahhoz, milyen nehéz lesz a hallott szöveg.

Kiejtések különbözősége

Emellett az angol szövegértést nehezíti, hogy más egy tanult angol kiejtése, mint az anyanyelvi angolé, és más a különböző szintű tudással rendelkező angolok kiejtése. Az anyanyelvi angolok küzül is máshogy beszélnek a britek, és máshogy az amerikaiak. (Pl. a britek szeretik azokat az r hangokat elhagyni, amik magánhangzó után következnek, és csak megnyújtják a magánhangzót. Hallgasd meg a car, poor, for, arm szavak angol és amerikai kiejtését az Oxford Szótárban.)

És azonos területen élők között is van férfi, nő, gyerek, más hanghordozással. Vannak különböző képzettségű, értelmi szintű emberek, különböző szóhasználattal. És persze sokszor az angolok sem beszélnek helyesen. Ez szerkesztett tanulási hanganyagokon nem jellemző, de filmekben sokszor megfigyelhető.

Mivel kezdd a szövegértés gyakorlását kezdőként?

Most megmutatom azokat az eszközöket, amiket én is használok az angol magánóráimon.

Mint látod, a szövegértés gyakorlásához kulcsfontosságúnak tartom, hogy a kiejtést igy gyakorold. A cél, hogy minél pontosabban el tudd ismételni azokat a hangokat, amiket hallasz. Ezt a hangsort figyeld meg leírva, és a kettőt párosítsd össze. Így megtanulva szavakból, szerkezetekből, mondatokon keresztül végül egész szövegeket fogsz megérteni. Amilyen pontosan tudod elismételni, annyival jobban tudod majd kihallani is.

Ezekkel az eszközökkel tudsz szavakat, mondatokat kiejtetni magadnak:

 1. Szavak: az Oxford Szótárban keresd ki a szót, és hallgasd meg az angol vagy amerikai kiejtést. Hallgasd meg többször, és ismételd, amíg nem kényelmes.
 2. Több szót egymáshoz illesztve alkothatsz kifejezéseket, szószerkezeteket, egész mondatokat. Ezek kiejtését gyakorolhatod azzal, ha beírod a Google Fordítóba, és meghallgatod. Mint látni fogod, fordításra nem érdemes a Google Fordítót használni, de a kiejtés elég jól megközelíti a valós kiejtést.
 3. Ha pedig hosszabb szövegekkel, történetekkel ismerkednél kezdőként, akkor inkább hanganyagokkal gyakorolj, ne videókkal. A legjobb kezdő hanganyagok, amikkel eddig találkoztam, ezekben a kiadványokban vannak:

Ennél a három könyvnél ugyanazt a CD-t találod, amin rajta van ez a három sztori, és még egy. Ha tudod, a többit elég, ha CD nélkül veszed meg.

Ezek a könyvek is úgy vannak csoportosítva, hogy a CD-n mind a három sztori fent van.

Ezekkel érdemes kezdeni, csak ezután javaslom hogy más típusból vegyél Starter szintű könyveket, és később magasabb szintűeket. De ezek nagyon jó kiindulópontként szolgálhatnak.

YouTube-on egyre több ilyen hanganyag van feltöltve, sokszor feliratozva is. Ezekkel azonnal el tudod kezdeni a tanulást.

Oké, megvannak az eszközök, nézzük a módszert.

Milyen módszerrel végezd az angol hanganyag hallgatást?

Maga a hanganyag feldolgozása sok szinten lehetséges. Ha ezeken a lépéseken sorban haladsz, nagyon sokat segít a szövegértésen. Fontos figyelmeztetés: NE OLVASD EL A SZÖVEGET ELŐRE! 🙂

 1. Kezdd el hallgatni a hanganyagot, amit vettél.

  • Mondatonként haladj, és ismételd el, amit hallottál. A mondat végén állítsd meg, és annyiszor hallgasd meg a mondatot, amennyiszer szükséges. Mindig csak egy mondattal foglalkozz egyszerre.
  • Néha az ember türelmetlen, és inkább nagyobb egységekben szeretne haladni, vagy utánanéz a szövegnek, hogy van írva. A szövegértés gyakorlásához viszont az a jó, ha addig ismételed egy adott mondat hallgatását, amíg el nem tudod mondani hangosan ugyanúgy, ahogy hallod. Ne zavarjon, ha egy vagy több szót nem értesz. Ez élő beszédben is többször elő fog fordulni. Most a hangalak a lényeg. Hogy minél pontosabban azt ismételd, amit hallottál.
  • Ha akarod, utánozd a stílusát is. Mérges? Motyog? Üvölt? Meglepett? Ezeket is beleteheted az ismétlésbe. Színészkedj, és akkor jól fogod érezni magad. Ez segít az angol hanglejtés elsajátításában, abban, hogy megszokd, a szavakat hogyan ejtik együtt, és egész szófordulatokat ismersz meg használat közben. Kiváló arra is, hogy új szavakat tanulj. Mert az új szónak először a hangalakjával fogsz találkozni, mint az élő beszélgetésben is tennéd.
 2. Írd le a mondatot.

  • Amit nem értettél, azt leírhatod fonetikusan. pl: Jane is cleaning the kicsön.
 1. Folytasd a következő mondat feldolgozásával az 1. ponttól.

  • Mondatról mondatra haladj végig az egész könyvön, így az egész történet kb. összeáll.
 1. Most nyisd ki a könyved, és vesd össze a szöveget, amit írtál azzal, ami a könyvben van.

  • Itt is mondatonként érdemes haladni. Közben hallgasd a hanganyagot, hogy mit hallottál félre. Így tudod ellenőrizni magad.
 1. Miközben így haladsz, mondatonként fordítsd le a kijavított szövegedet.

  • A szavak megfelelő jelentését keresd, és ha kell, nézz utána a kifejezéseknek is. Ezekben a kezdő anyagokban nincs olyan bonyolult nyelvtan, amit nehéz lenne értelmezni, lefordítani.
 1. Ha van kedved, akkor a már megértett szöveggel folyamatosan haladva még egyszer végigmehetsz az egész hanganyagon, szünet nélkül.

Hogyan tovább?

Ha jól mennek az egyszerű hanganyagok, vegyél emeltebb szintű hanganyagokat. Level 1, 2, 3… Érdemes egy szinten addig keresni történeteket, amíg az a szint könnyen nem megy, és akkor lépni tovább.

Ha a 2-es szintű hanganyagok is könnyen mennek, és szöveg nélkül is viszonylag jól érted őket, akkor érdemes a legkönnyebb videókat is megpróbálni. Vehetsz DVD-ket, de YouTube-on is sok jó anyag van. Ekkor már te is könnyen be tudod lőni, milyen szöveggel tudod folytatni.

És persze, amikor csak van alkalmad, használd a megszerzett tudást. Ahogy egyre könnyebben megérted a hanganyagokat, észreveszed, hogy egyre többet megértesz az élő angol beszédből is. Adj útbaigazítást külföldieknek, beszélgess el velük, kommunikálj. Ne maradjon benned, amit tanultál.

Jó szövegértés gyakorlást!

Segített a cikk? Tudtad sikeresen alkalmazni? Kérdésed van? Vagy van egy tuti módszered a szövegértés fejlesztésére? Írd meg nekünk a kommentekben.

Szeretnéd velünk gyakorolni az angol szövegértést? Kattints ide: Angol beszéd tanulás

Leave a Reply