A cél kitűzésének fontossága az angol tanulásban

Miért kell célt kitűzni az angol tanuláshoz? Hogyan lehet ezt jól csinálni, és hogyan lehet elrontani?

Sokszor érezted már úgy, hogy „De jó lenne tudni angolul…!”, de mégsem kezdtél el angolórákra járni? Már hallom is, ahogy jönnek a kifogások:

„Majd egyszer megtanulok, de most van fontosabb dolgom is.”
„A cégem mellett nincs időm angolt tanulni.”
„A gyerekeknek most kezdődik a suli, ilyenkor minden a feje tetején áll!”
„Tanultam már eleget a iskolában, én vissza nem megyek oda!”

Persze, a gondolat, hogy angolt tanulj, mikor jut eszedbe? Amikor hétvégén, otthon nyugiban eldőlsz, mert van egy szabad órád? Amikor hétfőn-szerdán-pénteken délután épp lenne 2-2 órád, amit nem tudsz mivel elütni? Ugye nem?

  • Inkább amikor a cégnél a külföldi beszállítóval neked kellene letárgyalni a termék árát.
  • Vagy amikor munkát keresel, és nagyon jól jönne, ha nem kellene egyből kihúznod azokat az állásinterjúkat, amiben benne van, hogy „gyakorlott angol nyelvtudással rendelkező munkatársat keresünk”.
  • Esetleg, ha a horvátországi étteremben külföldi útitársakkal szeretnél csevegni.
  • Vagy ha a számítógépeden egy program csak angolul van meg.
  • Talán álmodozol Anglia, Amerika vagy Ausztrália lehetőségeiről, tájairól, de szomorúan gondolsz rájuk, mert nem tudsz angolul.

Amerika utazás

Tudjuk, hogy sok mindenre lenne jó az angol, csak sokszor elhessegetjük a tanulás gondolatát, mert nem érezzük a gyakorlati hasznát.

Hogyan tudd meg, hogy egyáltalán kell-e Neked az angol, vagy nyugodtan lemondhatsz róla?

Itt egy trükk, amivel leegyszerűsítheted a döntést, hogy egyáltalán kell-e Neked angolt tanulnod:

Képzeld el, hogy társalgási szinten tudsz angolul. El tudod mondani, amit szeretnél, tudsz csevegni, véleményt kifejteni, viccelődni, és elintézni hivatalos dolgokat angolul.

Most képzeld el, mire használnád?
– keresnél-e egy jobb munkát?
– bővítenéd-e a vállalkozásodat külföldi partnerek segítségével?
– megpróbálkoznál-e Te is külföldi munkavállalással?
– néznél-e angolul filmeket, híreket, olvasnál-e szakmai cikkeket?
– utaznál-e olyan helyekre, ahova eddig nem?

Ne feledd: helyezd bele magad a képbe, ahogy elég jól tudsz angolul! Mit válaszolsz ezekre a kérdésekre?

Ha van olyan, amire határozottan igen a válaszod, akkor érdemes belevágnod. Mert ennek az állapotnak az elérése lehet a végcélod az angollal. Persze a lista nem teljes, de ha van egy határozott előny, amire jó lenne, ha tudnád használni az angolt, akkor hajrá!

Valószínűleg, amint megvan hogy mire használnád ezt az angol szintet, jön egy kis gondolat, ami úgy kezdődik, hogy: De…

Mit tegyél még, hogy neki is állj tanulni angolul?

1. Fogd ezt a célt, amit végcélnak tűztél ki, és írd le, erősítsd meg.

Ehhez tudsz mindig visszatérni, ha útközben valami nem megy jól. Képzeld el élénken, színezd ki a jelenetet, amint épp beszélsz angolul. Írd körbe, milyen lesz, hol vagy, mit csinálsz éppen, kik vannak ott, stb. Ha hihetetlennek tűnik az angoltudás, ami hirtelen eszedbe jutott, akkor vedd alacsonyabbra a szintet. Ne kövesd el azt a hibát, amitől már itt megtorpanhatsz! Azaz:

2. Ne legyen irreális a célod. Ha mégis, bontsd le olyan kis célokra, hogy el tudd őket képzelni. És kezdd az elsővel.

Ha nem tudod elképzelni, hogy tudhatsz nagyon magas szinten angolul, nem is fog menni, és az egészbe bele sem kezdesz. Nem baj. Képzelj el egy kevésbé profi szintet, de ez azért még megvalósítható legyen.

Például ismered, mi az az „I am, you are…”. És nem tudod elképzelni, hogy egy akadémiai díjátadón beszédet tartasz egy tömegnek. Nem baj, (ha tetszik a gondolat, egyszer úgyis el fogsz jutni oda), ilyenkor első lépésnek képzeld el azt a szintet, hogy el tudod mondani, mi van körülötted a szobában, és Te mit csinálsz egy nap. Ha ez már elképzelhető, dolgozz ebbe az irányba. És ha elérted, jön a következő szint. Például elmondani, hogy mi történt veled előző nap (múlt idő), aztán, hogy mit fogsz tenni a hétvégén (jövő idő). Így lépésről lépésre el fogod érni a végcélod.

3. Objektíven mérd le a szinted, és azt tanuld, ami tényleg kell.

A legtöbb ember, aki nálam tanult, az elején nem tudta objektíven megmondani, mennyire jól tud angolul. Nagyobb részük úgy gondolta, hogy ő rettenetes rossz angol tudással rendelkezik. Érdekes módon általában sokkal jobbak voltak, mint gondolták.

Egy kisebb részük azt hitte, ő nagyon jó angolból, csak egy-két dolgot kell csiszolni. És nehezen, vagy egyáltalán nem tudta elfogadni, ha volt egy kívülről nyilvánvaló hibája az alapoknál, és lealacsonyítónak érezte, hogy miért vesszük pl. a többes szám témakörét.

Amit nem tudsz angolból, azt valószínűleg nem értetted meg jól, amikor tanultad. Hiába van az anyag elején, gondot okoz mostanában is, amikor pillanatokra megállsz a beszélgetésben. (Ez az egyik oka a döcögős angol beszélgetésnek.) Tanuld meg azt, ami nincs meg, gyakorold, ami már megvan, és gyakorlás közben kapcsold őket össze. Így ki tudod tölteni a hézagokat, és sima lesz a beszélgetésed.

 

Célkitűzés angol tanuláshoz

Milyen rossz célokkal nehezítheted meg az angol tanulásod?

1. Mint már említettem, ne tűzz ki irreális célokat.

Ha most kezded az angolt, ne akarj 2 hónap múlva folyékonyan beszélni, és Shakespeare-t olvasni eredetiben, hacsak nincs napi 8 órád tanulni. Azt tűzd ki, ami elképzelhető Neked, és haladj afelé. Mindig a haladás a lényeg, és nem az, hogy pontosan mikor éred el. Persze ne is húzd el nagyon. Heti kétszer 4 óra elég ahhoz a sebességhez, ami egy kellemes, de folyamatos tanuláshoz kell.

2. Ha mások miatt tanulsz.

Nem fog menni az angol (de valójában minden más tanulás is hatástalan lesz), ha nem a saját célod, hogy megtanulj angolul. Ha a szüleid akarják, vagy a párod, és Te rábólintasz, hogy jól van, de semmi kedved az egészhez, akkor olyan is lesz az eredmény. Egy szenvedés lesz az egész. Ha így vagy vele, akkor inkább hagyd az egészet.

3. Ha csak a papír kell.

Előfordul, hogy a nyelvvizsga kell egy diplomához, vagy az állásinterjún kell bemutatnod a végzettségeid között. És úgy gondolod, hogy gyorsan felkészülsz a nyelvvizsgára, teszteket töltesz ki, stratégiákat dolgozol ki a tanároddal, és elpróbálod 10-szer az egészet, amíg fejből nem megy. Ezek kellenek a nyelvvizsga-felkészüléshez, de ha csak ezekkel foglalkozozl, alapozás és használat nélkül, attól még nem lesz a tiéd a nyelv.

Sok középfokú nyelvvizsgával rendelkező embertől hallottam már, hogy van papírja, de minek. Nem tud elolvasni, és értelmezni egy cikket, nem érti, ha beszélnek hozzá, és még kevésbé tudja használni a nyelvet. Ha csak a nyelvvizsga kell, és nem szeretnél mögé tudást, amit az a nyelvvizsga tényleg mutat, akkor nem fogsz igazán megtanulni angolul. Egyébként a legtöbb állásinterjúnál már azt figyelik, tudsz-e kommunikálni angolul.

Miért fontos, hogy céllal tanulj?

Mindenki halad egy irányba, de nem biztos, hogy a jó irányba. Egy jó cél irányba állít, és mérni tudod az eléréséig megtett utat is. Ha kitűzöl egy olyan állapotot célként, amit nagyon szeretnél elérni angol tanulással, akkor minden pillanatban meg tudod mondani, hogy haladsz-e felé, vagy nem. És amikor haladsz, attól nagyon jól fogod érezni magad! Egyszer aztán el fogod érni azt a célt.

Elérted az angol célodat

És hogy van e magasabb cél, ha azt elérted? Persze! Mindig lehet tovább fejlődni! De azt már Te döntöd el, hogy szeretnél-e tovább haladni vagy sem.

Szóval tűzz ki célt a tanulásban, bontsd fel teljesíthető lépésekre, és haladj a célod felé. Akkor bármit meg tudsz tanulni!

Neked volt már olyan célod, ami megmozdított a tanulás területén? És volt olyan, amit elértél? Oszd meg velünk!

Érdekel egy szintfelmérés? Jelentkezz a próbatanulásra itt >>>

 

Leave a Reply