Céltalanság: a gyermekek motiválatlanságának egyik fő oka

Céltalanság a gyermekek motiválatlanságának egyik oka

Sok szülőnek okoz nehézséget az, hogy a gyermeke motiválatlan a tanulással kapcsolatban. Tapasztalatom szerint ennek 3 fő oka van. (És sok kisebb, de most a legjellemzőbbeket emelném ki). A következő blogbejegyzésekben erről a 3 fő okról osztom meg veletek a gondolataimat. Ezek közül az első a céltalanság.

A mai gyerekek többségének sajnos nincs valódi célja

Itt nem arra gondolok, hogy megkérdezed tőle, hogy mi akar lenni, ha nagy lesz és nem tudja. Inkább arra gondolok, hogy nincs igazán olyan dolog, amit szeret. Valami, amit el akarna érni az életben.

A céltalanság azt okozza, hogy az embernek kevesebb az energiája, erőtlenebb, elveszettebb.

Gondolj csak bele! Ha Te az adott napon kitűzöl magad elé egy célt, és afelé haladsz, nem érzed magad energikusabbnak, motiváltabbnak?

Bármilyen apróság is legyen, célnak lennie kell mindig. Ez visz előre.

Mit okozhat egy jó cél megtalálása?

Volt egy olyan tanítványom, aki 5. osztályban került hozzám. Nagyon motiválatlan volt. Amikor elkezdtünk tanulni, azt lehetett érezni rajta, hogy utálja az egészet. Az egész iskolát. Nagyon le volt maradva matekból is. Szépen elkezdtünk felzárkózni, aztán nem tudott tovább járni, mert elköltöztek.

Majd 2 év múlva újra felkerestek. A lány el akart jönni hozzám tanulni, annak ellenére, hogy messze lakott. 2 év után újra találkoztunk.

De ez a lány nem az volt, mint a 2 évvel ezelőtti. Mintha kicserélték volna. A matekkal még mindig gondjai voltak, de a lány…

Ő megváltozott. Jobb akart lenni az iskolában is. Küzdött. Tényleg meg akarta érteni, amit tanul.

Céltalanság helyett önfegyelem és kitartás
Mi adhat önfegyelmet és kitartást?

Kérdeztem, tőle, hogy mi történt, mi változott ez alatt a 2 év alatt? Azt mondta, elkezdett sportolni. Artistának tanul. És rengeteget edzett egy héten. Majdnem minden nap volt edzése. Hétköznaponként este ért haza. És még utána kezdett el tanulni.

Kérdeztem, hogy és hétvégén mit csinálsz? Akkor legalább kikapcsolódsz? Azt felelte, hogy “hát felkelek, megreggelizek és beosztom magamnak, hogy mikor mit tanulok mert ilyenkor van több időm….” És amin itt megdöbbentem… Egy hetedikes lány, aki 2 évvel ezelőtt a háta közepére kívánta az iskolát, fogja, és napirendet ír, hogy mettől-meddig mit csinál és tényleg azt csinálja.

Hatalmas önfegyelem kell ehhez. És neki megvolt. Mert volt célja. Egy olyan cél, amit ő talált magának.

Matek könyv szülőknek

Segíts célt találni a gyermekednek!

Az évek során azt tapasztaltam, hogy azok a gyerekek, akik sportolnak valamit, tényleg szívből, mert ők akarják és nekik van vele céljuk, sokkal koncentráltabban és önszántukból tanultak. És bár ők is nehézségekbe ütköznek, könnyebben megoldják és fogadnak el segítséget. Hatékonyan lehet velük haladni.

Tehát azt tanácsolom, hogy segíts a gyermekednek valami célt találni. Ami nem a Tied, hanem az övé. Amit a magáénak tud érezni. Amihez van tehetsége, és megtalálhatja benne a kihívást, a játékélményt.

Ez a cél fontos, hogy ne romboló cél legyen, hanem amit te is úgy látsz, hogy előreviheti az életben. Az ugye nem túl jó cél, hogy ő szerezze be a legtöbb intőt a suliban. De az sem feltétlenül, hogy befejezze a 102. pályát a kedvenc Xbox játékában. (Erről többet majd a következő blogbejegyzésben.)

És persze az sem feltétlenül szükséges, hogy az életcélját találja meg már most. Nem kell 60 évre előre tervezni. Ha van valami, amibe beleszeretett, nem baj, csinálja. De nem kell kikényszeríteni belőle. Inkább minél több mindennel megismertetni, kipróbáltatni dolgokat, hogy ráérezzen a dolgok ízére. Sport, zene, képzőművészet, tánc, alkotás, bármilyen értelmes hobbi szóba jöhet. Csak legyen benne kihívás, és tudjon benne elmerülni.

Milyen a jó cél gyermekemnek?

Ettől ki fog benne alakulni sok olyan tulajdonság, ami sikeressé teheti később az életben. Kitartás, céltudatosság, és önfegyelem. Képes lesz létrehozni, elérni valamit, és büszkének lenni rá.

És ez motiválni fogja, kitartóvá és felelősségteljesebbé teheti olyan dolgokban is, mint a tanulás, és a felkészülés az életre.

Érdekel egy könyv, ami segít Neked, hogy hogyat tanulj matekot a gyermekeddel? Nézd meg a könyvemet: Így segíts a matekban gyermekednek

Te találkoztál már hasonló esettel? Sikerült motiválni a gyermekedet a tanulásban és az életben? Oszd meg velünk!

Leave a Reply