Hogyan olvass angolul hatékonyan?

Hogyan fejezd be ténylegesen az elkezdett angol szöveget, szórakozz jól, és vedd ki belőle a maximumot?

Azt javasolta az angol tanárod, vagy azt olvastad az interneten, hogy olvass angolul. Eredeti szövegeket, cikkeket, könyveket. Úgy döntesz, hogy oké, nekiállsz anyagot keresni. Találsz is egy cikket a neten, vagy egy angol nyelvű újságot a boltban, és el is kezded olvasni.

Egészen magabiztos vagy addig a pontig, amikor egyszercsak egy szót  nem értesz meg.

Nézzünk egy példát:

Johnny sees a spider on the ceiling. He is afraid. He doesn’t like spiders. So he is going out of the room, and starts to play with the cat in the garden.

fordítás: (a példa kedvéért részlegesen) Johnny lát egy pókot a „ceiling”-en. Fél. Nem szereti a pókokat. Tehát kimegy a szobából, és elkezd játszani a macskával.

Ha ebből a szövegből nem érted azt a szót, hogy „ceiling”, akkor gondban vagy.

 

Nehézség angolul olvasás közben

 

Ekkor két dolgot tehetsz:

1. A lusta megoldás: figyelmen kívül hagyod, amit nem értesz

Persze, ez nem nagy ügy, a pók ott lehet valahol, rajta a ceiling-nek nevezett valamin, de ez nem érdekes… Továbbhaladsz, gondolva, hogy majd kiderül az olvasás közben, hogy miről is volt szó. A többi szót, tegyük fel, ismered, majd csak összeáll valahogy az a mondat. Ez az, amit a legtöbben csinálnak. És ezzel nehezítik meg az angol tanulásukat. Miért?

  • Ez a szó lehet, hogy nem fog többet előfordulni. Akkor nincs is esélyed, hogy megtudd, mit jelenthetett. Ha nincs meg a szó, nincs meg a mondat sem. Így nincs meg egy gondolat a szövegből, ami szükséges ahhoz hogy az egész történetet átlásd.
  • Mivel a gondolataid, a figyelmed egy picit ott ragadnak ezen a szón, nem olyan kényelmes már tovább olvasni. Elég még 1-2 ilyen szó, és az egész szöveget ott fogod hagyni. Unalmasnak fogod találni, elfáradsz, vagy csak egyszerűen nem emlékszel az oldal végén, mi is volt ez után a szó után.
  • Valószínűleg azért olvasol angolul, hogy gyakorolj, és bővítsd a szókincsedet. De szókincset csak olyan szavakkal tudsz bővíteni, amit értesz, pontosan tudod, mit jelent, és tudod használni. Mivel a szó nem fordul elő többet, akkor ha nem nézed meg a jelentését, nem bővíti a szókincsedet, csak belegabalyodsz a szövegbe. Használni meg végképp nem fogod, mert mire mondanád, hogy ceiling, ha azt sem tudod, mit jelent?

Mit csinálj ehelyett?

ANgolul olvasás hatékonyan

 2. A hatékony megoldás – foglalkozz a jelentéssel

Ezt azok a kevesek alkalmazzák, akik tényleg ki akarják venni a legtöbbet az olvasott szövegből. Nem egy kényelmes megoldás, nem lustáknak való.

  1.  Ahogy nincs meg egy szó értelme, vedd észre, és állj meg. Ne engedj a késztetésnek, hogy „Gyerünk, gyerünk, olvassunk tovább!”
  2. Szótárazd ki a szót, keresd meg azt a jelentését, ami odaillik (sokszor egy szó több dolgot is jelenthet), és illeszd be a szövegbe.

A „ceiling” egyik jelentése az, hogy „mennyezet – szoba belső, felső része”.

Így a mondatunk, hogy

Johhny sees a spider on the ceiling. – Johnny lát egy pókot a mennyezeten.

máris értelmet nyer. Megvan a kép, a gondolat, amit az író át akart adni.

      3. Ezután már könnyedén tudod folytatni az olvasást. Ahogy egy következő ilyen szóba botlasz, azt is szótárazd ki.

Az angol óráinkon részletesebben megtanulhatod, hogyan szótárazz goyrsan, és hatékonyan.

Nehézségek az angol olvasás során, tippek a megoldásra:

Idó angolul olvasásra

Hol, és mikor olvassak?

A szótárazás miatt angolul olvasni nem nagyon lehet ágyban, vagy a buszon. A nagyszótárat nehezen tudod magaddal vinni, a könyv mellett sokszor nehéz az okostelefont pötyögni, amikor táska az ölben, és nyomorogsz a metrón. Ha ügyes vagy, meg tudod oldani, de inkább készülj rá otthon, és adj rá időt. Ha van 20 perced naponta, az is megteszi. Ilyenkor nem az a lényeg, hogy gyorsan haladj, hanem az, hogy alaposan. Ha három mondat, akkor három mondat.

Lassan úgyis egyre nagyobb szókinccsel rendelkezel, egyre kevesebb dolgot kell szótáraznod, és felgyorsul az olvasásod. És ha érted azt, amit olvasol, valószínű az érdeklődésed is fennmarad (persze, ha jó a könyv vagy a cikk), és van kedved folytatni. Nem lesz nyűg.

Milyen szótárt használjak?

Használhatsz kétnyelvű angol – magyar, és egynyelvű, magyarázó szótárt is. Ha egynyelvűt használsz, akkor a szintednek megfelelőt válaszd ki, nehogy a szócikkek is tele legyenek bonyolult szavakkal. Használhatsz könyv alakú, gépre telepíthető és ingyenes, online szótárt is. (A szótárakról ebben a bejegyzésben van szó bővebben)

Úgy érzem, hogy minden második szót ki kéne szótárazni az olvasmányomból!

Akkor kicsit bonyolult szöveget válaszottál magadnak. Ahelyett, hogy gyötröd magad egy Agatha Christie-vel, eredeti Gyűrűk Ura szöveggel, vagy Shakespeare szonettjeivel, inkább lődd be, milyen a szinted, és válassz annak megfelelő egyszerűsített olvasmányokat. Sok kiadónak vannak ilyen olvasmányai. Én ezeket a sorozatokat találtam a legjobbnak:

Beszédközpontú angol órákat szoktunk tartani, ezek során a hallás és megértés fejlesztésére kiválóak ezek az egyszerű anyagok. Az órákon is sokat használjuk őket.

Állj ellen a kísértésnek, hogy gyorsan tovább olvass!

Az embernek azonnali késztetése, hogy gyorsan olvasson, menjen tovább, és ne foglalkozzon azzal, ha nem érti. Ez még az iskolában alakult ki, ahol, ha valamit nem értettünk, akkor előbb kaptunk egy tanártól szidást, mint hogy elmagyarázták volna érthetően (persze tisztelet a kivételnek, a jó tanárok szívesen magyaráztak).

Főleg gyorsan olvasnál, ha izgalmas a könyv, és már tudni szeretnéd, megmenekül-e a főhős, vagy épp most derül ki, ki a gyilkos! A gyors, felületes olvasás késztetése felerősödött az internet használatával, ahol ugye „szkennelve” olvasunk, azaz türelmetlenül ugrál a szemünk, és így próbáljuk gyorsan kihámozni a megfelelő információt.

Ehelyett inkább legyél fegyelmezett, és szótárazd ki, amit nem értesz. Vedd ki a maximumot abból, hogy angolul olvasol. Mert az angol olvasás célja nem csak az, hogy élvezd a sztorit, hanem hogy tanulj is belőle. A könyv megvár, és így lesz teljes az élmény is.

Vannak szavak, amik ismerősek, mégis újból ki kell szótáraznom őket!

Érdemes egy saját szótárfüzetet rendszeresítened az angol olvasáshoz, ahol a szófajoknak megfelelően, tematikusan írod fel magadnak a szavakat. Ha számítógépen írod fel, akkor használj Excel táblát hozzá, ahol rendezhetsz kezdőbetű alapján is. Néhány megnézés után fel fogod ismerni a szót, amikor legközelebb találkozol vele.

Angolul olvsás szórakozás

Ha a megfelelő szintű, életszerű olvasmányokkal szórakoztatod magad, jó sztorikat találsz, és szorgalmasan szótárazol, akkor a lehető legkevesebb idő alatt sajátítod el a legtöbb szót, úgy, hogy közben élvezed is amit csinálsz.

Az angol tanulásnak nem kell kínszenvedésnek lennie! Tanulj könnyedén angolul!

Volt már sikerélményed angol szöveg olvasásával? Oszd meg velünk!

Leave a Reply