Mikor lesz végre jó az angol kiejtésem?

Sok tanulóm teszi fel magának és nekem ezt a kérdést, amit nem olyan egyszerű megválaszolni.

Egyáltalán azt a határvonalat is nehéz meghúzni, ami a rossz és a jó kiejtés között húzódik. Ha már mindenképp el akarjuk különíteni, akkor én különbséget tennék kétféle nézőpont között. Szerintem elkülönül az

 • objektív, azaz mérhető, mások által megfigyelhető, tárgyilagos értékelés a jó vagy rossz kiejtésről, és a
 • szubjektív szempont, azaz mi a te véleményed a saját kiejtésedről, mennyire vagy elégedett vele

Ezeket fogjuk megvizsgálni, de előbb nézzük meg, milyen a tökéletes angol kiejtés.

 

Egyáltalán el lehet érni a tökéletes angol kiejtést?

Az elején leszögezném, hogy szerintem nem létezik minden tekintetben tökéletes kiejtés. Ahány angol anyanyelvű vagy angolul tanult és jól beszélő ember van, annyiféleképpen ejti a szavakat, és annyiféleképpen beszél. Különböző területek, különböző társadalmi szintek, iskolázottság, foglalkozás és életkor. Mind befolyásolja, hogy az adott ember hogyan fog megszólalni.

Ez a videó nagyon jól mutatja ezt a sokszínűséget. (Ne ijesszen meg, ha egy kukkot sem értesz. Sokszor ők sem értik. 😊)

Tehát nem lehet egy abszolút csúcs kiejtést kijelölni, egy példát, hogy na, ez a fickó aztán tökéletesen beszél.

A kiejtés fejlődését egy fokozatos skálaként képzelem el, aminek nincs igazán felső vége (“tökéletes kiejtés”), csak néhány jól meghatározható pontja. Nézzünk meg ebből két fontos szintet:

 

Az objektív határpont a rossz és jó kiejtés között: A hallgatód pontosan azt érti, amit szeretnél mondani?

A kiejtés első fontos kritériuma, ahogy fejlődsz benne, az objektív pontosság a szavak és mondatok kiejtésénél.

Mivel a kommunikáció lényege az, hogy egy gondolatot átjuttassunk a hallgatónak, a kiejtés csak egy segédeszköz ehhez. Egy alkotóelem. Ebben az esetben akkor nem elég jó a kiejtésed, ha a beszélgetőpartnered félreérti, amit mondasz, mert teljesen felismerhetetlen egy-egy szó.

Ezt igen könnyen le tudod tesztelni.  Van lehetőséged angol nyelven beszélgetni valakivel? Figyeld meg, félreértenek-e. Visszakérdeznek-e egy-egy szóra? (A félreértés abból is adódhat, hogy nyelvtanilag nem raktad össze a mondatot helyesen, de ezt ki tudod szűrni.)

Ha nincs lehetőséged élőszóban tesztelni, akkor vegyél elő olyan szövegeket, amihez van hanganyag, és felolvasva figyeld meg, úgy ejtenéd-e ki kb, ahogy hallod. Nem kell, hogy 100%-os legyen, de például a „put” szót ne „pát”-nak ejtsd, stb.

Javaslom, ha ez a kiejtési pontosság nincs még meg, lődd be magadnak ezt első elérendő szintkén. Amilyen szavakat ismersz, azokat felismerhetően ejtsd ki. Még nem baj, ha nem tökéletes, ha magyarosnak hangzik, ha döcög. Ez egy hasznos szint, egy beszélgetés során már értik, amit szeretnél, mert a kiejtésed nem akadályoz benne.

 

Hogyan gyakorold az objektív pontosságot?

 1. Végy egy egyszerű angol hanganyagot, videót (a YouTube tele van ilyenekkel). Olyan videót keress, aminek van angol felirata. (Lehetőleg ne automatikus, mert az sokszor nem pontos, és félre tud vezetni.)
 2. Játssz le egy mondatot, és ismételd el.
 3. Játszd le megint, ismételd el.
 4. És ezt csináld sokáig.

Érdemes az ismétlés előtt vagy után ellenőrizni, mi a pontos mondat. Ha van benne szó, amit nem értesz, szótárazd ki. És értsd meg a mondatot.

A lényeg azon van, hogy próbáld meg ugyanúgy kiejteni. Ha hosszú, vagdosd fel kisebb részekre. Hallgass meg akár csak egy szót, ha jól megy, kapcsolj össze többet, míg végül az egész mondat nem megy úgy, hogy elégedett vagy vele. Mivel nem az a cél, hogy egy teljes hanganyagon túl legyél, hanem a kiejtés pontossága, ezért nem gond, ha az egész gyakorlat végére csak 5-10 mondattal végzel.

Ha nem tudod pontosan megállapítani, hogy jól mondtad-e, vedd fel telefonra azt, ahogy mondod. Játszd le, és hasonlítsd össze. Vagy találj valakit, akár egy tanárt, aki figyel, és észreveszi, ha valamit máshogy értettél, vagy máshogy mondtál.

Ha még mindig nehézségeid vannak, akkor nézd meg szavanként, hogy melyik szó okoz gondot.

Ezt keresd ki egy kiejtős online szótárban, és ismételgesd (persze, kicsit különbözni fog attól, ahogy egy mondatban kiejtik, de ez ne zavarjon). És aztán 2-3 szó összekötését gyakorold a Google Fordítóval. Aztán térj vissza a hanganyagodhoz.

Ha nehéz a hanganyag, videó, azaz sokat szótárazol, vagy nagyon nem érted, keress könnyebbet. Nem az önkínzás a cél, hanem a gyakorlás.

 

A jó kiejtés szubjektív oldalról: Te mennyire vagy elégedett azzal, ahogy beszélsz?

Az, hogy már megértik, ami mondasz, nem biztos, hogy azt jelenti, hogy neked tetszik is, elégett vagy- vele, vagy hogy nem kell tovább fejlődnöd.

Ha objektíven elég jó vagy, (azaz általábban megértenek), de még mindig nem vagy elégedett, két kérdés van:

Van-e egy konkrét szint, amit elérve tudod, hogy elégedett lennél?

Mert ha van, akkor hajrá, lépcsőzetesen gyakorolva (azaz ha túl nehéz valami, ekkor egy eggyel könnyebb szintet jól begyakorolva lépsz tovább) el fogod tudni érni azt a szintet. Ez egy konkrét, jól megfogalmazott cél lehet, ami felé tudsz haladni. Ez király!

Ha úgy érzed, hogy nincs olyan szint, amivel jól éreznéd magad, akkor jön a másik kérdés:

Honnan gondolod, hogy nem vagy elég jó?

Ha egy kis hang mondja a fejedben, akkor picit kutass utána, és lehet, hogy ezt a kis hangot valamelyik kedves „jóakaród” ültette el. Egy családtagod, tanárod, iskolai osztálytársad, barátod. Ilyesmik:

 • „Nem vagy elég jó.”
 • „Ez neked sose fog menni.”
 • „Inkább ne beszélj, mert szörnyű hallgatni!”
 • „Á, tudja tanárnő, Zsoltikának nincs nyelvérzéke, figyeljen rá, mert vele kicsit nehéz lesz.”

Ezek a mondatok vagy nyíltan rombolnak, vagy elsőre segítőkésznek tűnnek, csak nem tudod, miért nincs mégis kedved folytatni a tanulást. Ha ezek a mondatok ott vannak, és elhiszed őket, akkor sajnos ezek akkor is ott lesznek a fejedben, ha fantasztikus tisztaságú, folyékony oxfordi angolt beszélsz.

A kukába ezzel a kis hanggal, és inkább arra fókuszálj, hogy objektíven milyen a kiejtésed. Mert ha meghallgatod, és nem vagy vele elégedett, az nem baj! Lehet fejlődni, és mindig lehet jobb az ember. Csak nem mindegy, hogy közben azt érzed, hogy „jaj, én soha nem leszek elég jó…! vagy azt, hogy „Na, ez a kiejtés tök érdekes, tanuljuk meg!” Szóval hagyd figyelmen kívül ezt a kis leértékelő hangot, és a kényelmetlen érzést, és objektíven mérd a tudásod. Ez segít, hogy ne bátortalanodj el, és tovább gyakorolj. Amíg eléred azt a pontot, ahol kényelmesen beszélgetsz.

 

jó angol kiejtéssel kényelmes beszélgetés

További tippek a kiejtésed javítására

 1. Jelölj ki kiejtési célszintet!

Jelöld ki a célt, milyen kiejtést szeretnél. Legyen reális, tehát hidd el, hogy lehet olyan kiejtésed. Nem kell, hogy a BBC hírolvasója az első cél. Legyen olyan, ami angolosan hangzik, de nem túl bonyolult. Később, ha elérted, mindig lehet újabb célt állítani. Tehát állítsd fel a célt, és indulj el felé.

 1. Vedd poénra!

Ha nézel egy filmet, eredeti hanggal, és nem csak azért, hogy szórakozz, hanem egy kis tanulást is akarsz belevinni, akkkor ha egy szereplő beszéde megtetszik, állítsd meg, utánozd le.

Játssz a dologgal! Utánozd, figurázd ki, gúnyold ki, túlozd el a furcsaságokat abban, ahogy a magyar fül számára hülyén beszél. Parodizálj ki angol színészt, amerikait, felső középosztálybelit, és munkást. Vedd poénra a dolgot!

 1. Találj olyan angol nyelven jól beszélő partnert, aki segít.

Ma már nem kell külföldön élned, hogy ezt megtedd. Egy magántanár hatékonyan tud segíteni a pontos kiejtésben. De van sok olyan oldal is, ami azt segíti, hogy kölcsönös segítségnyújtásként nyelvet gyakoroljatok egymással Skype-on. Ha van partnered, akivel tudsz gyakorolni, kérd meg, hogy a nagyobb hibákat javítsa ki, de ne lépten-nyomon mindent, mert az nem beszélgetés lesz, hanem egy rettentő kényelmetlen hibalista. Találjátok meg az egyensúlyt!

Neked mi okoz mehézséget az angol kiejtésben? Esetleg van olyan módszer, ami neked bevált?

Oszd meg velünk a kommentekben!

Leave a Reply