Mikor kezdd el a felkészülést a középiskolai felvételire?

Mikor kezdd el a felkészülést a középiskolai felvételire

A középiskolai és gimnáziumi felvételi vizsgák januárban kezdődnek. Gyakran tapasztalom, hogy november-decemberben keresnek fel a szülők, hogy készítsem fel a gyereküket a felvételire. Ez nagyon késő, és kétséges, hogy a legtöbb gyakorlással is sikerül-e a felvételi. Emiatt stresszes lesz az egész időszak, tele idegeskedéssel és aggodalommal. Hogyan kerüld ezt el?

A felvételire a felkészülést nem lehet elég korán kezdeni

Akár hat osztályos gimibe, akár kilencedik évfolyamra készül gyermeked, matekból felvételizniük kell a mai törvények szerint. A felvételi megírására 45 percet kapnak, ami alatt 9-11 feladatot kell megoldaniuk. Ha azt akarjátok, hogy jól sikerüljön a felvételi, gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni szükséges.

A gyakorláshoz pedig idő kell, mert ez plusz tanulást fog jelenteni a már meglévő, amúgy sem kis leterheltséghez. Heti legalább 3-4 órát rá kell szánni, és ez még több is lehet a lemaradástól függően. Ha a hiányzó anyagot 2 hónap alatt szeretnéd begyakoroltatni a gyermekeddel, az napi szinten sokkal több tanulást jelent, és a lehetetlennel határos.

Tehát, miután néhány hetet pihent a gyermeked, (mert hát mégis csak nyár van), én azt javaslom, már júliusban kezdjetek neki a felkészülésnek.

Stresszmentes felkészülés középiskolai felvételire
Stresszmentes felkészülés a középiskolai felvételire

Miért jó, ha már ilyen korán elkezdik a gyerekek a felkészülést a felvételire?

Több előnyük is származik ebből.

  1. Kényelmesen, stresszmentesen és idegeskedés nélkül lehet felkészülni a felvételire.
  2. Van idő olyan területeket mélyebben átnézni, amik kevésbé mennek jól.
  3. A feladatokat kevés hibával írják meg, és ezzel több pontot érnek el. Így megkapják az esélyt arra, hogy magasabb színvonalú iskolába mehessenek.
  4. Annyira begyakorolják a gyerekek a feladattípusok megoldását, hogy magabiztosan mennek felvételizni, nem kapkodnak, nem esnek pánikba.  
  5. Általában begyorsulnak, ami a mindennapi matematika órákon is szép eredményeket fog hozni.

Hogyan készülünk mi a felvételire?

A felkészítő óráinkon egy-egy alkalommal, egy témakörből oldanak meg feladatokat a gyerekek. Akár több órán keresztül, amíg jól nem megy.

Ha már ezek külön-külön mennek, azután térünk rá a teljes feladatsor elvégzésére. Ha kell, visszamegyünk korábbi évfolyamok leckéihez. Mindehhez idő kell, ezért szükséges, hogy ne az utolsó hónapokra maradjon a felkészülés.

A magánóráimon szeretettel várom a hat osztályos gimnázium és a kilencedik évfolyam felvételijére készülőket, már most nyáron is.

Itt tudsz jelentkezni: Matek, nyelvtan korrepetálás

Leave a Reply