Türelmetlen szülő, ellenkező gyerek. Hogyan tanuljunk így együtt?

Türelmetlen szülő engedetlen gyermek - hogyan tanuljunk együtt

Sok szülő az együtt tanulás során azt keresi, hogy mi a probléma a gyermekével, és miért nem lehet nyugodtan együtt tanulni vele. Sok esetben azonban a szülő türelmetlen, dühössé válik, és nem a legkedvesebben viselkedik a gyermekével.

Elsőre lehet, hogy  keménynek hangzik, és nehéz elfogadni a dolgot, de ha a fentiek igazak Rád, akkor neked is változtatnod kell. Szerintem te is érezted már azt, hogy valamit máshogy kéne csinálnod, de nem tudod, mit, vagy tudod, csak nem sikerül. Itt most nem vádaskodni fogok, és nem célom hogy felesleges önmarcangolás-áradatba taszítsalak.

Csak gyakorlati szempontból adok néhány tanácsot, amik nekem beváltak. Nézzük, te mint szülő min tudsz változtatni, és mire figyelj, hogy harmonikusabban tanuljatok együtt.

Türelmetlen vagy együtt tanulás közben. Miért?

Lehet, hogy te sem érted eléggé az anyagot. Lehet, hogy máshogy tanultad. Lehet, hogy már elfelejtetted, és akkor se szeretted az adott témakört. Egy jó matekkönyvnek például úgy kéne elmagyaráznia az anyagokat, hogy azt bárki megértse, akinek a korábbi anyagok megvannak.

Aztán egyszerű példákkal megmutatja, hogyan kell megoldani. Majd egyre bonyolódó gyakorló feladatokon keresztül begyakoroltassa, és összefüggésbe hozza a korábbi anyagokkal. Sok tankönyv nem ilyen. Ettől már nehéz akár a szülőnek is átlátni, miről van szó.

Egy jó matek könyvvel megérted a dolgokat
Egy jó matekkönyvnek úgy kéne elmagyaráznia az anyagokat, hogy azt bárki megértse, akinek a korábbi anyagok megvannak.

Azért is lehetünk türelmetlenek, mert sokszor le “kell” ülnünk tanulni a gyerkőccel, amikor 1000 más dolgunk lenne. Máshová figyelünk, más gondok kötnek le. Elképzelünk egy kb. fél-egy órát, amit rászánnánk, és persze, hogy felmegy az agyvizünk, amikor már majdnem vége, és a 2. feladaton is alig vagyunk túl. Ilyenkor szidjuk az iskolát, a tankönyvet, a tanárt, a gyerekünket, a rendszert, és úgy általában az egész világot. Magunkban füstölögve, vagy hangosan.

És ha így teszel, persze részben igazad is van. Mert nem a te dolgod lenne ezeket megtanítani a gyermekednek. És tényleg nincs jó állapotban az oktatás. De mégsem visz rá a lélek, hogy hagyd szenvedni, mert szereted a gyermekedet. Mi segíthet?

Gyakorlati tanácsok szülőknek az együtt tanuláshoz

Sokat hangoztatott gyereknevelési tanács, hogy értsd meg az ő helyzetét is. De ezt hogyan tedd meg gyakorlatban, matektanulás közben? Itt van néhány ötlet, ami nekem bevált:

Tudd meg, mi az, amit ért!

Ténylegesen találd meg, mi az, amit ért, és tud használni. Ne úgy, hogy rámondja, hogy “értem”, te meg elfogadod, mert haladni kell. Hanem, mondasd el vele, adj neki egy feladatot. Látni fogod, hogy valóban érti-e az adott szabályt, témakört. Ha el tudja neked magyarázni, ha meg tud csinálni hozzá egy feladatot, akkor érti, ha nem, nem. (Ezt a könyvemben részletesebben kifejtem.)

Türelmetlen szülő együtt tanulás - Tudd meg mi az, amit nem ért
Ha el tudja neked magyarázni, ha meg tud csinálni hozzá egy feladatot, akkor érti, ha nem, nem.

Ne csodálkozz semmin, ne legyél dühös semmi miatt, ha nem érti

Lehet, hogy a hatodikos gyermekednél ki fog derülni, hogy nem tudja, mennyi 6×7. Nem kell felhúznod magad, hogy “Hát te semmit nem tanultál másodikban?!” Ez van, ezzel kell dolgozni.

Akkor fogsz tudni tényleg segíteni neki, ha szembenézel, hogy mik a tényleges hiányosságok, és azzal foglalkoztok. Amúgy a tanulóim 90%-ának voltak hiányosságai az alapműveleteknél.

Ha tudod, mivel dolgozz, akkor erősítsd azt

Haladjatok az ő sebességével. Bármilyen lassúnak is tűnhet, a sebesség fel fog gyorsulni, ha a gyermekednek lesznek sikerélményei. Nem biztos, hogy a holnapi dolgozat már jobb lesz.

És nem biztos, hogy valaha is szeretni fogja a gyermeked a matekot. De más az, hogy nem szereti, de tudja használni, és más az, hogy még alkalmazni sem tudja.

Olyan ez, mint a porszívózás. Tudom, hogyan kell porszívózni, és meg tudom csinálni. Hasznos, mert tiszta lesz tőle a lakás. Mégsem a kedvenc elfoglaltságom.

Türelmetlen szülő együtt tanulás - olyan a matek, mint a porszívózás: nem biztos, hogy szeretem, de hasznos
Olyan lehet a matek, mint a porszívózás. Tudom, hogyan kell porszívózni, és meg tudom csinálni, mégsem a kedvenc elfoglaltságom.

Szóval érdemes csiszolgatni magadat is. Nézd meg, te hogy tudsz javulni, és ne ostorozd magad, amikor nem megy. Mert tudom, hogy te segíteni akarsz, és nem törődsz bele, hogy úgy vannak a dolgok, ahogy. Azzal, hogy változtatsz, a gyermeked is hajlandóbb lesz az együtt tanulásra.

A könyvem meg segíthet neked, hogy elkezdd a változást. Olyan alapelveket írtam le benne kifejtve, amik segíthetnek Neked, hogy türelmesebb legyél, és izgalmasabban tudd elmagyarázni a matekot, úgy, hogy a gyermeked meg is értse. Nézd meg itt: Így segíts a matekban gyermekednek

Leave a Reply